You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Marshall Building, London

Project data

Location: London, United Kingdom

The Marshall Building at 44 Lincoln Inn Fields will be the newest addition to the London School of Economics and Political Science campus, boasting an exposed concrete façade and concrete interior on the ground floor.

Space has been a challenging factor throughout its construction. However, this has been combated with efficient climbing sequences and prefabricated formwork.

Requirements

On this project, an architectural finish was important, especially for the concrete trees, which feature on the ground floor and again on the second floor. Due to the unusual shape of the beams on these structures, which taper towards the end, a custom and robust formwork solution had to be designed to take the pressure acting in all directions.

A formwork and climbing solution was also required for the building’s two exposed box cores. The climbing solution had to accommodate changes in the geometry of the main core.

The sloped ground floor slab made reusing the formwork shutters more complex than initially imagined.

In addition, the beams at each intersection had to be poured at the same time. This meant that the tightest possible joints and connections between each panel had to be achieved to avoid any movement.

Customer

Getjar

Customer's benefit

Formwork designed for multiple reuse

Flexible tie positioning

Seamless climbing reduced material on ground

PERI solution

In partnership with Getjar, we were able to work around the changes in ground conditions. Temporary concrete plinths were supplied by the customer at ground floor level, enabling us to elevate and align our VARIO formwork shutters from one beam to the next.

By supplying additional walers to the back of the formwork shutters, we could strengthen the connection between each one and produce the specified tie pattern.

Climbing sequences on the main core

We used ply lined TRIO formwork with our CB 240 climbing system and generous working platforms to climb the core’s exterior and deliver a good finish.

The TRIO system was ideal, as panels could be rearranged quickly to accommodate the change in geometry that occurs between the lower floors. Due to the straightforward climbing sequence for the inner core walls, the panels and platforms were cycled on RCS-G (gallows). Using this system allowed all of the shutters to be lifted in tandem.

With the material in continuous operation, the core could progress ahead of the floors. This also kept the ground clear of additional material, as the panels did not require reassembly – a huge benefit on an extremely congested site.

 


For a more information about the Marshall Building project, download our case study.